Σελίδες

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Πλακούρα: Μια φωτογραφία

 

Μια φωτογραφία της Πλακούρας

 

Κοιτάζοντας από τα Μπειρικαίικα

 

 

Μία παλιά φωτογραφία μας δείχνει το απομένον τμήμα του Παλατιού, αρκετά πριν την κατεδάφισή του. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το Παλάτι κατελάμβανε πολύ μεγαλύτερο χώρο περιλαμβάνοντας και την οικία Βροντίση, η οποία αντικατέστησε-κατά το τέλος του 19ου αι τον Πύργο άνω της Πύλης εισόδου του Κάστρου.   




Φωτό 1 Με βέλος βλέπουμε αυτό που αντιστοιχούσε στο τμήμα εκείνο που είχε αγοράσει η οικογένεια Σιγάλα προ πολλών δεκαετιών, από Κωττάκη. Το κτίσμα, με το αριστερό κόκκινο βέλος, διέθετε ζεματίστρα-καταχύστρα που μόλις διακρίνεται. Επίσης όπως φαίνεται έχει κτισθεί και ένας επιπλέον όροφος άνω του τελευταίου δώματός του.

Το συγκεκριμένο κτίσμα κατεδαφίστηκε γύρω στο 1970.

Η εξαιρετική φωτογραφία είναι μάλλον λίγο προ του 1900, η λήψη έγινε επάνω στο μεγάλο κτίριο των Μπειρικαίικων. Δεν διακρίνεται ο πύργος της εισόδου στο Κάστρο.

 


 

Φωτό 2 Φωτογράφισα κατά το δυνατόν από το πιο αντίστοιχο σημείο, από τον όροφο του ερειπίου του Ξενία την ίδια περίπου εικόνα. Με βέλος υποδεικνύεται το σημερινό πολυώροφο κτίριο που αντικατέστησε το τμήμα του Παλατιού που προανέφερα. 

 


Φωτό 3 Η λήψη έγινε από το συγκεκριμένο μικρότερο μπαλκόνι, κοιτάζοντας αριστερά προς το μεγαλύτερο μπαλκόνι. 

 


Φωτό 4 Η φωτογραφία μας δείχνει ένα νεαρό μέλος της οικογενείας παράτολμα στηριγμένο στο κάγκελο του μπαλκονιού. Στο επόμενο μεγάλο μπαλκόνι, με περιέργεια οι κυρίες επιμελώς ντυμένες για την στημένη φωτογράφιση παρατηρούν τον -μέσω του φακού του- παρατηρητή φωτογράφο την στιγμή που απαθανατίζει την ευρύτερη Πλακούρα και όχι μόνον…. Επίσης διακρίνονται στο ίδιο μπαλκόνι δύο μεγαλύτερης ηλικίας άρρενα μέλη Εμπειρίκων

(; ), επίσης παρατηρητών, με λιγώτερη περιέργεια αλλά ανάλογη της ηλικίας τους σωφροσύνη θέση απ΄ότι ο νεαρός.

Έκδηλη είναι η κοινωνική διαφορά, ανάμεσα στον αψογα ντυμένο νέο και τους περιφερόμενους στην μικρή ιδιωτική προκυμαία των Μπειρικαίικων. Κάτω με μπλε βέλη δύο βρακάδες μάλλον ξυπόλυτοι. Δύο κάθονται σε κτισμένο πεζουλάκι του κτίσματος. Ενώ σε κάποια ισόγεια είσοδο βρίσκονται δεμένα δύο μουλάρια για τις αυτονόητες φορτοεκφορτώσεις αφού στην στάθμη αυτή στεγαζόταν αποθήκες. Στο βάθος, σε άλλο ακίνητο δεμένος γάϊδαρος.

 


Φωτό 5 ίδια. Επισημάνσεις.                                                                     

1η Η διαμορφωμένη προκυμαία αφενός έχει σκάλα ανόδου για επικοινωνία με τις μαούνες που πηγαινοέρχονταν, (μπλε βέλος), αφετέρου είναι αδιέξοδη, δεν οδηγεί στον Νημπορειό. Η επικοινωνία διεξαγόταν με τον δημόσιο δρόμο που βρισκόταν πίσω από τα Μπειρικαίικα και τον οποίο έκλεισε αμετάκλητα το Ξενία όταν χτίστηκε, γιαυτό και κατασκευάστηκε πλατφόρμα από μπετόν που ενώνει σήμερα την παλιά προκυμαία με τον χώρο του περιστεριώνα και κατά συνέπειαν με το Νημπορειό.                                                   

 2η Η προκυμαία της Πλακούρας που βλέπουμε απέναντι, (κόκκινο βέλος), πάσχει όπως ακριβώς και σήμερα. Μολονότι δεν ήταν τότε παλιά παρουσίαζε το ίδιο πρόβλημα. Το κύμα που ανέκαθεν ερχόταν από τον Βορηά, έσκαγε, τρυπούσε από κάτω την διαμορφωμένη  επιφάνεια της προκυμαίας και σε μέρες τρικυμίας η θάλασσα τιναζόταν ψηλά σαν μεγάλος πίδακας!!

3η Στην φωτογραφία διακρίνονται πέντε μπουντιά. Οι ξύλινες αυτές κατασκευές διακρίνονται σε αφθονία σε παλαιές φωτογραφίες. Από τις συγκεκριμένες δεν σώζεται ούτε μία σήμερα. Με μαύρο βέλος εντοπίζεται η οικία κληρ. Μωραΐτη η οποία με το τελευταίο μπουντί, (σε πράσινο κύκλο) κατεδαφίστηκε προ ετών δυστυχώς λόγω επικινδυνότητας.   

 

 
Με βέλος φαίνεται η παλαιά, σήμερα φραγμένη, σκάλα καθόδου σε μικρή προκυμαία ή απευθείας στην θάλασσα. Διακρίνεται στην ανωτέρω φωτογραφία των αρχών του 20ου αι. 

 

                                                                         

 

Νίκος Βασιλόπουλος

Αρχιτέκτων-Ερευνητής